Conferinţă pe temă interdisciplinară la Constanţa

La Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria” a avut loc astăzi conferinţa cu titlul “Pitagora – filozof şi matematician”. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului dintre Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Dionisie cel Smerit” şi Liceul de Arte din localitate, aceasta fiind prima activitate.
 
Iniţiatorul proiectului a fost profesorul de matematică din cadrul Seminarului Teologic, Tania Butcaru, care a încercat să scoată în evidenţă legătura strânsă dintre religie şi ştiinţele exacte.
La Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria” a avut loc astăzi conferinţa cu titlul “Pitagora – filozof şi matematician”. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului dintre Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Dionisie cel Smerit” şi Liceul de Arte din localitate, aceasta fiind prima activitate.
 
Iniţiatorul proiectului a fost profesorul de matematică din cadrul Seminarului Teologic, Tania Butcaru, care a încercat să scoată în evidenţă legătura strânsă dintre religie şi ştiinţele exacte. “În calitate de  profesor de maematica şi fizică într-un liceu cu profil vocaţional, unde cele două materii nu au o atât de mare importantă, am dorit să aduc o altă abordare a ştiinţelor exacte. Deşi, aparent, arta nu are nimic în comun cu matematica, am vrut să găsim aceea punte de legătură între cele două discipline”, a declarat cadrul didactic.
 
În cadrul conferinţei s-au discutat anumite aspecte de legătură între matematică, muzică, religie şi literatură, avându-l că subiect principal pe matematicianul Pitagora.
 
Activitatea a debutat cu difuzarea filmului „Scenariul muzical”, un scutmetraj cu care elevii de la Liceul de Artă au câştigat premiul I la Concursul Naţional de fizică „Ştefan Procopiu”, în anul 2012.
 
Părintele Ionuţ Rusu, profesor de dogmatică la Seminarul Teoogic din Constanţa a prezentat atitudinea deschisă a bisericii în acest dialog. “Teologia, care are la baza credinţa în Dumnezeu şi revelaţia de la El, consider că are primul cuvânt de spus în acest dialog cu ştiinţa şi cu artele. Şi, pentru că mai înainte s-a vorbit despre muzică, despre armonie şi vibraţie, apoi s-a vorbit de matematică, drept un limbaj al creaţiei, pot să va spun că înainte de toate acestea, Moise spunea aşa: <<Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi facerea mâinilor lui o vesteşte tăria>>. Deci Moise a văzut în creaţie un limbaj care vorbeşte de la sine” le-a spus elevilor părintele profesor.
 
Din partea Colegiului Naţional de Arte din Constanţa a fost prezent Prof. Dr. Horaţiu Alexandrescu, profesor de canto, care a declarat că “scopul acestei acţiuni este de a forma conştiinţa în spiritul dragostei către Dumnezeu, prin cântare. Vom avea, bineînţeles şi expoziţii de pictură, concerte comune, dar şi alte activităţi, şi ne vom întâlni şi la matematică şi la fizică pentru că este foarte important să ne îndreptăm către acesta unitate a ştiinţelor şi a artelor întru slava Marelui Creator”.
 
La sfârşitul conferinţei a avut loc un concert de vioara susţinut de una dintre elevele Colegiului Naţional de Arte.
 
În cadrul parteneriatului dintre cele două licee din Constanţa vor mai avea loc numeroase activităţi, următoarea având ca temă principală arta pictării icoanelor şi va avea loc în cadrul Seminarului Teologic.
  • conferinta-liceul-arte-1
  • conferinta-liceul-arte-2
  • conferinta-liceul-arte-3
  • conferinta-liceul-arte-4
  • conferinta-liceul-arte-5