Cuvantul Ierarhului

Predica la Sarbatoarea Bobotezei

Luaţi această apă sfinţită să o duceţi în casele dumneavoastră, să gustaţi din ea, după rugăciun, în fiecare dimineaţă până pe 14 ianuarie, când se încheie praznicul Bobotezei. Această apă este, aşa cum spune rugăciunea, „izgonitoare de tot răul”, curăţitoare pentru suflet, pentru trup...

 

 

Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi,
Iubiţi credincioşi,

Iată-ne în această zi de Bobotează a a anului 2016, mai mulţi ca niciodată până acum. Dumnezeu ne-a hărăzit o zi ca să putem fi aici, împreună. Dumnezeu a contrazis pe toţi previzionarii de ploaie, de furtună şi de ninsoare  astăzi, aici, la malul Dunării. Ne-a dorit Bunul Dumnezeu să-I fim astăzi următori în Iordanul acesta al nostru care este Marea Neagră.

Sărbătoarea Bobotezei cu apa ce se sfinţeşte încununează sărbătoarea  sărbătoarea Naşterii, a punerii numelui Iisus şi face începutul anului civil cu multe daruri binecuvântate, pentru că în apa ce se sfinţeşte, a intrat Mântuitorul Hristos. El a intrat şi astăzi în apa ce se sfinţeşte şi Duhul Sfânt care a coborât, atunci, în chip de porumbel care a sfinţit apa, a coborât şi astăzi şi a sfinţit apa, cum a coborât şi ieri şi a sfinţit apa şi a umplut-o de darurile cereşti. Aceste daruri sunt nevăzute, dar atotputernice. Sunt de nepipăit, dar sunt minunate şi bogate.

Darurile Bobotezei aduc asupra noastră razele Duhului Sfânt şi Duhul Sfânt acela Care ne îmbrăţişează astăzi şi ne mângâie cu darurile Sale. Luaţi această apă sfinţită să o duceţi în casele dumneavoastră, să gustaţi din ea, după rugăciun, în fiecare dimineaţă până pe 14 ianuarie, când se încheie praznicul Bobotezei. Această apă este, aşa cum spune rugăciunea, „izgonitoare de tot răul”, curăţitoare pentru suflet, pentru trup, pentru tot ce avem împrejurul nostru. Această apă, aşa cum s-a arătat împăciuitoare între cer şi pământ, prin Duhul Sfânt ce S-a coborât pentru că porumbelul de atunci este simbolul al păcii, al  împăcării şi pentru noi, să fie în casă acest moment un moment unic, de pace, de armonie, de bucurie.

Prin apa sfinţită pe care o gustăm, noi ne umplem de sfinţenie. Această sfinţenie să o ţinem permanent în casa noastră. Dumnezeu să ne ajute să înţelegem ce e sfinţenia. Să o căutăm pentru că Sfântul Apostol Pavel ne spune că fără sfinţnie, nu putem să vedem pe Dumnezeu. Sfinţenia este firea lui Dumnezeu. Noi suntem făcuţi după chipul lui Dumnezeu. Dumnezeu a luat firea noastră ca să o sfinţească. De aceea, să ne sfinţim cu toţii, ca să fim vrednici  de a ne apropia de Dumnezeu, să-I mulţumim pentru facerea de bine, să-L chemăm să rămână cu noi în viaţa aceasta şi de rămâne cu noi în viaţa aceasta, ne va duce, El pe noi, în viaţa veşnică de care să avem cu toţii parte! Amin!