TELEGRAF ONLINE CONSTANTA:Un preot din Constanța, apostolul persoanelor cu nevoi speciale

Un preot din Constanța aduce dragostea lui Dumnezeu în lumea persoanelor cu dizabilități. Cu ambiție și dăruire, protopopul Protoieriei nr. 2 din Constanţa, Mihai Jan, a adunat aproximativ 25 de persoane cu dizabilități neurolocomotorii și s-a implicat pentru a le ușura viața.

Tocmai de aceea a acceptat acum doi ani să se ocupe de asociația ”Carmen Sylva”, care le vine în ajutor celor 25 de bolnavi. Asociația a luat ființă în urmă cu 24 ani, în 1990, la inițiativa Adelei Burnea, care are un fiu cu handicap neurolocomotor.

Un preot din Constanța aduce dragostea lui Dumnezeu în lumea persoanelor cu dizabilități. Cu ambiție și dăruire, protopopul Protoieriei nr. 2 din Constanţa, Mihai Jan, a adunat aproximativ 25 de persoane cu dizabilități neurolocomotorii și s-a implicat pentru a le ușura viața. Tocmai de aceea a acceptat acum doi ani să se ocupe de asociația ”Carmen Sylva”, care le vine în ajutor celor 25 de bolnavi. Asociația a luat ființă în urmă cu 24 ani, în 1990, la inițiativa Adelei Burnea, care are un fiu cu handicap neurolocomotor.
 
Se numește Daniel și are 52 de ani. ”Daniel a făcut liceul normal, a umblat prin străinătate ca turist, dar și ca reprezentant al asociației. Asociația ”Carmen Sylva” am făcut-o pentru cei ca el”, a mărturisit mama lui. Daniel se bucură că există un loc unde se poate întâlni, în fiecare marți și joi, cu prieteni, alături de care desfășoară activități menite să îl facă să se simtă un om normal. ”Este un fel de centru de zi. Aici socializăm cu ei, ceea ce este foarte important. Se bucură mai ales pentru că sunt băgați în seamă, iar noi reușim să îi facem să se simtă utili”, a spus preotul Mihai Jan.
 
Majoritatea celor cu care are de-a face părintele nu au un loc de muncă. Angajatorii constănțeni sunt reticenți atunci când vine vorba să încadreze în muncă persoane cu dizabilități. Însă ele nu vor să fie considerate o povară pentru societate, ci dimpotrivă, vor să fie de folos comunității. Atunci când reporterii ”Telegraf” i-au vizitat, stăteau cu toții în jurul unei mese și discutau despre mai multe proiecte pe care le aveau în plan. Entuziast, unul din ei a spus că vrea să facă bannere și afișe, iar un altul a vrut să lucreze la un website.
 
Toți vor să se facă utili și iată că reușesc. ”Avem și mașină de brodat. Acum puțin timp am primit o comandă de la o societate de pază, care dorește ca noi să le brodăm numele societății, iar apoi vom fi remunerați”, a adăugat preotul. ”Îmi place să brodez. Din asta mi-am câștigat patru ani salariul la asociație. Am ajuns aici după ce m-am întâlnit cu Adela Burnea pe stradă. Ea m-a văzut cum merg și mi-a dat un loc de muncă. Am căutat în multe părți un serviciu, dar nu mi-am găsit până să ajung aici”, a spus Dorina, de 35 de ani, cu un handicap de gradul 2.
 
SALĂ DE SPORT Cele 25 de persoane cu dizabilități au la dispoziție și o sală de sport cu mai multe aparate. În plus, sunt consiliate de doi psihologi. Din când în când, un profesor de arte marțiale vine în incinta asociației și desfășoară cu beneficiarii tot felul de exerciții fizice menite să îi ajute să se recupereze. Este vorba despre o terapie creată la Constanţa de un antrenor de arte marţiale care lucrează voluntar. Bazată pe trei concepte - conştientizare, concentrare, coordonare, Terapia 3C aplică antrenamentul fizic pentru a repara deficienţele psihice şi motorii.
 
Rezultatele muncii au fost atât de încurajatoare încât terapia a fost patentată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Preotul Mihai Jan a spus că și beneficiarii care nu sunt foarte bolnavi ajută cu treburile zilnice. Totodată, Asociația ”Carmen Sylva” se bucură și de sprijinul voluntarilor, în principal studenți, iar oameni cu suflet mare donează în permanență alimente pentru bolnavi. ”Tot ce avem este tot de la oameni simpli, ca și noi. Atunci când vin aici, beneficiarii primesc de obicei și o masă, gogoși, clătite sau cafea. Noi, preoții, avem și o datorie socială, filantropică. Am mai avut de-a lungul timpului o cantină socială pentru copiii care aveau probleme cu abandonul școlar”, a precizat preotul.
 
Pe 3 decembrie, de Ziua persoanelor cu dizabilități, protopopul Protoieriei nr. 2 din Constanţa are de gând să pregătească împreună cu cei 25 de beneficiari o piesă de teatru. Tot în viitorul apropiat, părintele vrea să cumpere o centrală termică pentru a încălzi cei patru pereți ai clădirii în care funcționează asociația, pentru că se apropie iarna. Și pentru că nu toți beneficiarii au posibilitatea de a se deplasa la întâlnirile programate, părintele își dorește să cumpere un microbuz, pentru a-i lua de acasă și pentru a putea merge cu ei în vizită la mănăstiri.