Inocentii care au vazut pentru prima data marea…

copiiparintenadoleanuŞi cu bani puţini se pot face multe, dacă se pune suflet. Şi mai ales pot fi ajutaţi nişte copii frumoşi, cărora viaţa nu le-a oferit prea mult până acum. Acesta este mesajul pe care-l transmit preotul Gheorghe Nadoleanu, de la Biserica „Sfânta Treime“, şi enoriaşii săi. Împreună au pus bazele proiectului „Adu un copil la mare“.

copiiparintenadoleanuŞi cu bani puţini se pot face multe, dacă se pune suflet. Şi mai ales pot fi ajutaţi nişte copii frumoşi, cărora viaţa nu le-a oferit prea mult până acum. Acesta este mesajul pe care-l transmit preotul Gheorghe Nadoleanu, de la Biserica „Sfânta Treime“, şi enoriaşii săi. Împreună au pus bazele proiectului „Adu un copil la mare“.

În oraşul tulcean Isaccea, precum în multe localităţi din mediul rural, domneşte sărăcia. Puţini mai au locuri de muncă, la fabrica de încălţăminte şi la cariera din zonă, dar şi aceia au venituri cu care abia reuşesc să-şi întreţină familiile. Iar dacă familia este mai numeroasă, cu trei sau patru copii, misiunea devine deja imposibilă. Astfel, nu mai pare greu de crezut că sunt destule familii care nu au condiţiile minime de trai, care nu au curent electric sau ai căror copii împart aceeaşi pereche de încălţăminte. 

Preotul Gheorghe Nadoleanu, de la Biserica „Sfânta Treime” şi enoriaşii săi se implică, de ani buni, în ajutorarea acestor copilaşi şi le oferă, de câte ori pot, câteva clipe de veselie la Constanţa. Ultima faptă de apreciat a fost să le ofere celor 30 de copii, cu vârste între 6 şi 14 ani, de la centrul de zi „Pentru o zi mai bună”, din Isaccea, două zile de distracţii la Constanţa.

Nu au curent electric, nu au dragostea părintească

Pentru o parte dintre copii a fost prima oară când au văzut marea, pentru unii a fost chiar prima dată când s-au urcat într-o maşină. Rar au ocazia să iasă din Isaccea, aşa că drumul până la mare şi Constanţa li s-a părut ca fiind altă lume. O lume pe care o văd doar la televizor, cei care au …

„Unii dintre copii nu au ce mânca acasă, nu au lumină. La centru, însă, pot să-şi facă temele, cu instructori de educaţie, învaţă ce este dragostea, pentru că sunt care nu au parte de afecţiunea părintească, văd civilizaţia. De exemplu, într-una din zile, bucătăreasa a gătit ciorbă cu perişoare, iar copiii ne-au spus că nu mai văzuseră niciodată perişoare”, ne mărturiseşte preotul Gheorghe Nadoleanu, care cunoaş-te prea bine situaţia acestor copii, fiind tulcean şi fost paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Isaccea. 

„Noi, de patru ani, îi aducem pe copiii din Isaccea la Constanţa. Este un proiect intitulat «Adu un copil la mare», desfăşurat de Parohia «Sfânta Treime» şi Asociaţia «Pro vivax», cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În acest mod, vrem să punem capăt neimplicării. Prin astfel de acţiuni îl putem coborî pe Dumnezeu printre noi; altfel, El stă undeva în ideologie, unde nu-L putem atinge. 

Noi mai avem şi un alt proiect, strângem ajutoare pentru sărmani. Nu le facem pe toate prin presă, dar mă folosesc de acest prilej pentru a-i invita pe oamenii care vor să ne ajute, să ne solicite la Biserica Sfânta Treime”, a adăugat preotul. De altfel, mai mulţi constănţeni şi-au exprimat deja intenţia de a lua, în timpul verii, câţiva dintre copiii din Isaccea, pentru o vacanţă de câteva săptămâni.

Tânăr căruia ajutorul semenilor i-a schimbat viaţa

Iar implicarea comunităţii, ajutorul pe care-l primesc cei mici de la semeni îi poate ajuta să-şi construiască o viaţă mai bună. Un exemplu în acest sens îl oferă Marian Enache, un tânăr de 21 de ani, din Isaccea, care trăieşte de doi ani în Constanţa, iar astăzi dă o mână de ajutor celor pe care i-a lăsat în oraşul natal. „Suntem cinci fraţi, eu fiind cel mai mare. Am mers la centrul respectiv în perioada 2005 - 2007 şi pot spune că am văzut şi am învăţat lucruri pe care acasă nu aveam cum să le înţeleg. La 14 ani, după ce am terminat clasa a VIII-a a trebuit să renunţ la şcoală; aşa a fost să fie, nu aveam posibilităţi materiale. Am muncit pe la diverşi oameni, prin localitate, iar în urmă cu doi ani am venit la Constanţa, ajutat de Parohia Sfânta Treime. Muncesc la un restaurant, unde primesc ca-zare şi mâncare, iar din salariu tri-mit bani acasă, părinţilor şi fraţilor”, ne-a povestit tânărul, înconjurat de prichindeii din oraşul natal. 

În proiect sunt implicaţi şi elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, care şi-au petrecut cele două zile cu micuţii nevoiaşi, ară-tându-le Constanţa şi însoţindu-i pe litoral, să vadă marea.

Sursa: www.cugetliber.ro